Webmail

Pautan

moe
Education Web TV
emisikon
kpdn
ehasil
NKRAIKON
sts
ssqs
banner_klikdbp
msc1
citcat_anim
Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia
Sistem Aduan Disiplin

Perpustakaan Negara Malaysia

Ranking Web Kami

 

 

PKG Petaling Toplist web

 

Laman Popular

 

Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

 

NetSchool Topsites

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Pn Zaidah Bt Hamidon   
Selasa, 18 Mei 2010 16:23

MUSTAJAB DOA IBU UNTUK ANAKNYA..

 

Rasulullah sollallahu `alaihi wasallam telah berpesan kepada kita betapa mustajab doa seorang ibu untuk anaknya. Dalam Sahih Muslim, baginya kisah seorang lelaki, Juraij, yang begitu kuat beribadah kepada Allah. Hari-harinya diisi dengan solat sunat. Beliau mempunyai tempat khas untuk solat - pondok kecil yang agak tinggi tempatnya.

Pada suatu hari, ibunya datang menziarahinya. Sambil mendongakkan kepalanya, si ibu memanggil anaknya: "Juraij, saya ibumu, cakaplah denganku!"

Juraij khusyuk beribadah dan berkata dalam hatinya: "Ya Allah, saya utamakan solatku atau ibuku?"


Juraij memilih meneruskan ibadahnya. Ibunya letih berteriak dan akhirnya meninggalkan tempat Juraij.

Esoknya ibunya datang dan memanggilnya lagi tetapi Juraij tidak mengendahkan dan terus beribadah.

Ibunya pulang ke rumah dengan rasa hampa dan marah dalam hatinya. Semasa itulah wanita itu berdoa: "Ya Allah, Juraij itu adalah anakkku, aku mahu bercakap dengannya tapi dia menolak bercakap denganku. Ya Allah, jangan engkau matikan dia kecuali Engkau tunjukkan padanya akan pelacur."

Ada gembala kambing yang sentiasa menggembala kambingnya di sekita pondok Juraij. Gembala kambing itu terserempak dengan 'bunga desa' yang cantik. Mereka berasmara sehingga wanita itu hamil dan akhirnya melahirkan anak. Namun gembala itu menghilang.

Semasa ditanya orang kampung, anak siapakah itu, wanita ini sekadar menuding ke arah pondok Juraij. Orang-orang kampung beramai-ramai mendatangi Juraij dan memanggilnya dengan marah. Juraij keluar kehairanan. Mereka menuduhnya berzina sehingga wanita itu melahirkan bayinya. Juraij bertanya: "Di mana bayi itu"

Maka mereka membawa bayi itu menghadapnya. Juraij berkata: "Tinggalkan aku untuk solat dan berdoa."

Sesudah itu, Juraij menepuk perut bayi dan bertanya: "Wahai bayi, siapakah bapamu?"

Dengan izin Allah, bayi itu menjawab: "Bapaku ialah gembala kambing di kampung ini."

Penduduk kampung terkejut dan malu kerana merobohkan pondok Juraij dek tertipu oleh wanita itu. Mereka berjanji akan membangunkan pondoknya dengan emas dan perak, namun Juraij menolak dan meminta pondok seperti asalnya.

Rasulullah menyatakan kisah Juraij menunjukkan betapa kuat doa seorang ibu, apatah lagi yang disakiti anaknya.

Banyak iktibar daripada kisah Juraij.

 

  • Kewajiban anak memenuhi panggilan ibu lebih utama dibandingkan menyempurkan ibadah sunat. Dengan hadith ini, dihukumkan menurut fiqah bahawa memenuhi panggilan ibu adalah wajib berbanding meneruskan solat sunat.
  • Doa ibu sangat mustajab - sama ada maksud baik atau tidak. Oleh itu, ibu perlu berhati-hati dan usah ikut perasaan.
  • Ibu harus sentiasa memantau dan mengambil tahu akan keadaan kehidupan anak-anaknya agar tidak terjadi salah faham antara kededuanya.
  • Ibu harus ssentiasa mendoakan kebaikan untuk anak-anaknya, terlebih lagi pada waktu solat dinihari.
  • Ibu harus sentiasa menjaga mulutnya dan usah mudah tersinggung - maafkanlah dan nasihatkan serta sentiasa berdoa untuk anaknya.
  • Sebagai pengasuh, ibu perlu dilengkapi ilmu demi memupuk anak yang soleh.

Seorang alim besar, Syeikh Sya`roni Ahmadi Al-Qudsy berkata: "Doa ibu adalah seperti jelmaan malaikat, bahkan ibu adalah seperti jelmaan malaikat yang nampak. Ertinya, hati-hatilah dengan doa ibumu kerana doanya begitu cepat dikabulkan oleh Allah subhanahu wa ta`ala."

Para ibu sekalian, berdoalah sentiasa akan kebaikan anak-anak anda di dunia dan akhirat.

SUMBER :-http://cahayamukmin.blogspot.com/2010/05/mustajab-doa-ibu-untuk-anaknya.html

Add comment


Terakhir Dikemaskini pada Isnin, 21 November 2011 15:09
 

Facebook Unit Kaunseling SKBT2

Sembang Kaunseling

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_1584: (?)
Guest_7196: slm,sy mnta izin download bhn yek.. Tq sgt. mdh2n ilmu yg d kngsi ini d beri phla :)
bdax sbt2 201: assalammualium
Guest_2843: (?) (!) O.O 8) :_( :-* :) :( ;) :O 8) :D :P :( ;)
nana 2012: induw glew ngan warge bt2 seyh!!!! mcm nk masok drjh 6 balek jew... wakaka 8)
nana 2012: :-*
Guest_5726: mohon download bahan Bk
Guest_3416: hello every 0ne..! :D :P :) :S
ratu_5798: rndu tl la at dy. :( tp apkh dy rsa sme cm aq..?hm.. :_(
Guest_3451: hello :)
n.9: :)
clahz: slam smue!!hehe
clahz: xD e owg kr.. :(
clahz: :) :) :) :) :) :) :) :) :)
clahz: :) :( :P :| :| :O (!) :_( :_( 8) O.O
clahz: (?)
areu-95: hyee , :)
areu-95: best la kaunseling ny kn ,,
areu-95: 8)
Guest_8292: sjkldkhljkhkshhdkdkbkdebddhdjhdkddkdhkddkdkdddkdehejkehedhdjddjdhjdhdjddjbddhdhdjdheeeheeehwwgqetwfgsgshdhgddhgdejwejwegewhhehghhd
Guest_8292: :P kmkjejekkdhe
Guest_8292: kkehd
Guest_8292: ifhyfy
Guest_8978: hi
rynn: kaunseling???bes??... :P
zyzy: tdak pham la..
Guest_9519: i don't know bm :_( :O :S :| :D :P ;) :( :) O.O :-* (!) (?)
axrei: salam 1 malasia
Guest_9031: hai
Guest_2588: hahahahahahahahahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............................................................................................................................................
Guest_2588: :) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)
Guest_1890: hell0
Guest_1890: saye murid skbt2
Guest_1890: bagi 2012
Guest_8593: bising arrr :P
Guest_2132: teruskan usaha dgn lebih byk kan meggunakn kaedah kaunseling yg lebih berkesan!

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini462
mod_vvisit_counterSemalam688
mod_vvisit_counterMinggu Ini1781
mod_vvisit_counterBulan Ini4409
mod_vvisit_counterKeseluruhan223266

Trafik Pengunjung

Siapa Online

Kami ada 16 pelawat online